Hradecká Sova 2014

20.09.2014 09:06

Tým: Naty, Lukáš, Pavla, Martin

Umístění: 1./30 v Pohodě

Dlouho před naším třetím ročníkem Sovy tušíme, že dostat rozumný počet spřátelených a šifrování nakloněných Pražanů do Hradce bude problém. Vypadá to, že pojedeme ve třech, ale nakonec Pavla přemluví Martina a tak jsme čtyři. Cílem je překonat naše dosavadní výsledky...což je páté místo v kategorii Pohoda. Po těch pár letech už bychom si možná měli troufnout i na Výzvu, ale tuším, že se asi neodhodláme.

Z Prahy vyjíždíme ve dvě hodiny, po Martinově získání židličky v Hradci jsme nakonec všichni vybaveni těmito sedátky, to je určitě znak zkušeného šifrovacího týmu.;)

Start

V parku v centru Hradce nám orgové předávají láhev malinovky a kartu týmu. Úvodní šifru nám vydají až po úvodním proslovu. Vypadá to na jakousi manipulaci se slovem „sova“ s pomocí křížků, lomítek a podobných pseudomatematických symbolů. K významu symbolů se máme dobrat za pomoci návodných šifřiček, které nám ale moc nejdou. Nakonec řešení získáme reverzním postupem s vědomím, že potřebujeme ptáka, kterému se dají odebrat krajní písmena a pak vznikne něco smysluplného. Tipujeme tedy OKO a jsme opravdu rádi, že je to dobře.

Ikonky

Ze startu vyrážíme určitě v první polovině startovního pole a první šifra nás také moc nezdrží. Ikony jsou letos na hrách nějak populární.

Prohlídka

Fotografie na nás už od začátku nepůsobí moc jako šifra a když posléze zjistíme, že není potřeba luštit čísla domů a podobné informace, ale stačí u každého zobrazeného objektu vyhledat skryté písmenko, tento dojem se potvrzuje. Technické provedení ale vázne, obejít centrum nám trvá dlouho a domyslet tajenku ve chvíli, kdy máme „nám…. most pro vlak“ není vůbec triviální, protože hradecké železniční mosty se netváří, že by byly v blízkosti jakéhokoli náměstí. Použít dětskou železnici byla dobrá záludnost.:)

Piva

Ač pivo téměř nepiju, Krakonoš a Kocour dohromady mě rychle přivedou na správnou myšlenku. Jako znalec se nejlépe osvědčí Martin – a pak hlavně google.

Stromy

Raději bychom někde usedli a namáhali naše mozkové závity, ale orgové nás vyzývají k obíhání parku. Pavla je naštěstí docela akční, já bych si myslela, že ty přesmyčky zvládnu z hlavy. Po chvíli bádání nad tím, jak je v těch přesmyčkách zakódována tajenka, objevuji princip shodného písmenka, a vyrážíme tedy předat heslo „broskev“.

Aktivity

Aktivity nejsou mou oblíbenou součástí šifrovaček a letos se to projeví velmi výrazně. Nejdřív se docela dlouho trápím se zapamatováním si básně „Sova v lese“ (možná si ji pamatuji i týden poté:)), a pak jsem bezradná při konstrukci loďky. Vlastně to zcela nechám na jiných a raději vymýšlím cílovou báseň. No, umělecké cítění jsem v ní asi moc neprojevila...Naše loďka na gumičkový pohon nakonec uspěje a orgové dokonce oceňují účinný vlastní pohon, který většina konkurence postrádá. Zadání bylo v tomhle směru hodně nejasné.

Vzhůru na sedmičku Pohody odcházíme po téměř dvou hodinách někde kolem dvacátého místa. Naše spanilé putování začíná.:)

Omalovánky

Chvíli to vypadá na brailla po barvách, ale pak zjišťujeme, že šifrovací pomůcky nejsou třeba a stačí ty barvy přečíst tak, jak jsou.

Hudební vložka

Vyzkoušet si zápis morseovky je docela zajímavé, azimut a vzdálenost vychází dokonce vícekrát.:) S rozpoznáváním hudebních ukázek je to ale horší, navíc je třeba je správně přiřadit k azimutu i vzdálenosti, což vyžaduje schopnost poslouchat dvě zvukové stopy naráz, a s tím mám já trochu problém. Ale nakonec vytyčujeme jako cíl jistou benzínku a vyrážíme.

Geometrická

Benzínka nesvítí modře, ale zeleně, čímž nás silně zklame. V blízkosti ale jeden luštící tým je, tak asi nebudeme daleko. Další šifra se tváří, jako že vyžaduje přesné vydání mapy, které nemáme, ale naštěstí je to naše téměř totožné. Jakousi hrubou aproximací vzorového řešení (místo čtvrtin to jaksi pasujeme na světové strany a vzdálenost) sestavujeme bod na mapě, ke kterému budeme směřovat.

Indiánská

Pro mě nejkrásnější šifra hry, vlajková abeceda převlečená do více či méně známých postav převážně indiánského a čínského původu, občas doprovázených šmoulou či Franzem. Klíčový nápad měl Lukáš, který má vlajkovou abecedu asi rád.:)

Hezká-hezčí-nejhezčí

Tým mě nechává prodírat se samotnou křovím, abych tuhle šifru vyzvedla, další postup je ale překvapivě hladký, i vzhledem k množství zdánlivě spících týmů opodál. Vypisujeme přídavná jména podle abecedy, a pak procházíme text a k tomuto seznamu doplňujeme stupně. Vychází to krásně všude třikrát, ideální situace.:)

Digitálky

Bleskurychlé vyluštění minulé šifry nás posunulo pořadím vzhůru, začínáme být mírně nervózní. Integrovanou nápovědu vidím hned, a jak sčítat a odčítat v rámci digitálních číslic nám taky dojde docela rychle.

(Nefungující) GPS

U stavidla se zapisujeme do tabulky z naší kategorie jako první! Ale tušíme, že nepřítel je v závěsu.

I přes maximální snahu to vyluštit rychle se mi podaří dopustit se téměř osudné chyby. Realizace správné myšlenky, že tu máme vypsané vzdálenosti minulých stanovišť od čtrnáctky, totiž na chvíli ztroskotá na tom, že si číslování minulých stanovišť posunu o jedna (z dvanáctky udělám třináctku...) a kružnice se pak vůbec neprotínají. Místo hledání alternativního postupu je nakonec naštěstí postup zopakován „znovu a lépe“. Ale i přesto nás tým, který dobrovolně luštil u popelnic, předbíhá...

Symetrie

Čtrnáctou šifru hledáme mnohem déle, než nám posléze trvá její luštění. Tady nebyla šance konkurenční tým předběhnout, asi se budeme muset smířit s druhým místem.

Cíl

Cestou do školy se nedokážu ubránit sbírání popadaných ořechů a doufám, že nějaký tým nezneužije trolejbus k tomu, aby nás předjel. Do cíle dorážíme před šestou ráno ještě za tmy – neobvyklá situace. Navíc se k našemu docela velkému překvapení a ještě větší radosti dozvídáme, že Neřádi před námi využili jedné nápovědy, a tudíž máme výsledný čas lepší. Hurá.:) Po předání triček navíc zjišťujeme, že tento prostý převlek stačí k tomu, aby si nás ostatní pletli s orgy. Legrační.:)

Ještě jednou děkuji orgům za hru, byla dobře připravená a oproti jiným i dostatečně pohodová.:)