Sendvič 2014

06.03.2014 19:17

Účastníci: Naty, Lukáš, Pavla

Umístění: 100/320, vyluštěno 11 ze 24 šifer

 

Mlha nevyluštěna, i když vůbec co luštit nebylo...

Další hráči s nadšením pro šifrovačky nezískání, i když jsme to zkoušeli...

Ale 11 vyluštěných šifer i přes nefungující internet považujeme za hezký výsledek.:)

Naše týmové foto

Sendvič jsme původně plánovali jako velkou společenskou akci se sendviči a pěti luštiteli, ale nakonec to dopadlo trochu jinak.

Účast mi původně přislíbil bratr s Aničkou - Sendvič se jevil jako ideální příležitost, jak by si mohli vyzkoušet luštění před nějakou větší hrou.

Ale den před hrou jsem se dozvěděla, že je šifry vlastně nebaví. Asi jsem v procesu lákání na šifrovačku udělala nějakou chybu...

Vypadalo to, že se sejdeme ve třech, ale nakonec nás zradil ještě internet u nás doma. V pátek večer nefungoval - a v sobotu ráno kupodivu také ne. Tak se nám podařilo vzbudit Pavlu oznámením, že týmové luštění nebude, jelikož my se stěhujeme za internetem k mým rodičům.

Místo chystání mísy sendvičů jsem tedy nakonec vytvořila jeden "model" na foto, a to bylo vše. Ale tuňáková pomazánka byla dobrá.

První sada

Vitamínový příběh je odhalen hned, další na řadě jsou šachy a Mastermind. Pak nabádám tým k luštění Chyb v mapách, kde je po odhalení mapy Evropské Unie princip jasný. Provedení ale pokulhává, Lukáše to nebaví a řešení nakonec hádám ze čtyřech písmenek. Lukáš místo toho zatím odhaluje morseovku v signálech. Rozpoznávání písniček provází bouřlivá diskuze nad druhou ukázkou a smutná bezradnost nad některými dalšími. K  řešení zase stačí asi polovina písmenek, ještě že bylo tematické...

Druhá sada

Na šifry z druhé sady nemáme díky dolušťování Signálu tolik času. Pavla se baví rozpoznáváním kolen a společně poznáváme tváře z bankovek. Ve zbývajícím času se mi podaří seřadit Jména, ale záverečný krok už nezvládám.

Přestávka

Jsme 34. a máme vyluštěno sedm šifer - to je výrazně nad plán.:) (Ten můj byl osm šifer za celou hru a umístění ideálně v první polovině.) Sendviče nejsou, tak se občerstvujeme například koláčkem od babičky. Jsme zvědaví, co bude dál...

Třetí sada

Jako obvykle se hodně řídíme podle statistik - nářadí by mělo být nejjednodušší, luštíme skupinově bez větších problémů. Pak jsem rozhodnutá pokořit Výpočet, Lukášem také nazvaný Vyšívání. Ale vyšívání to není, je to kalkulačka.:) I když ta moje vypadá trochu jinak, rychle odhaluji umístění tlačítek a pak už jen počítám. Další luštění se dělí mezi Statistiku a Obrázky, oboje neúspěšné. Zvlášť Statistika mě mrzí, zvládli jsme dvě kolečka ze sedmi, zde zvlášť by se hodili dva členové navíc...

Čtvrtá sada

Při luštění poslední sady máme štěstí i smůlu zároveň. Na začátku zděšeně zjištuji, že část týmu o existenci tradiční šifry Mlha nic neví, a tudíž ji ani nepřekvapí, když Mlha chybí. Ujasníme si, že je třeba ji najít, dle rychle narůstajícího počtu správných odpovědí by to nemělo být tak těžké.

Jako první vyluštíme Černou skříňku - naštěstí, jinak by si s ní Lukáš nejspíš povídal až do konce hry. Já zkouším systematicky posloupnosti - roční období, měsíce, dny...sobota! Nechápeme princip, ale to nevadí. Hledání Mlhy pokračuje, špatně se nám soustředí na jiné šifry. Podaří se vyluštit aspoň Infantilní obrázek - s odhalováním vzorů už máme praxi.:) Pak přichází objev dne - pdfko se zadáním mluví. Sice jenom to moje, nevíme kdy, proč a jakým jazykem, ale v tom to přece musí být...Pavla i Lukáš tedy stahují novou verzi Acrobatu, aby jejich pdfka mluvila taky. To moje nyní naprosto spolehlivě po kliknutí do textu vydá zvuk "prašmý" s anglickým přízvukem. Chtěli bychom z toho udělat "prašný" nebo  aspoň "crush me", ale tak to prostě nezní. Lukáši se pak podaří z pdfka dostat zvuku mnohem víc, ale řešení šifry nám počítač říct nechce. Až těsně před osmou, po nejméně čtvrthodině poslouchání ne moc srozumitelných zvuků, zjišťujeme krutou pravdu: prohlížeč nám anglicky předčítá český obsah pdf. Stejně tak to zvládá i s jakýmkoli jiným souborem... Mlha nás tedy pobavila i naštvala zároveň - tím víc, když jsme se dozvěděli správné řešení.

 

Nakonec tedy propad na 100. místo, mírné zklamání snižuje aspoň fakt, že jsme se trefili přesně na stovku. Hru jsme si velmi užili, bylo to opravdu intenzivních pět hodin.:)